Kuchnia
Słodkości - przepisy
Czekoladowa Tarta Z Jagodami
Składniki Na Kruche Ciasto Czekoladowe:
160 g mąki (niecała szkl.)
10 g ciemnego kakao (1,5 pełnej łyżki)
80 g cukru
75 g zimnego masła/margaryny
1 żółtko
2-3 łyżki lodowatej wody
Składniki Na Budyń Jagodowy:
0,5 szkl. mleka
3 żółtka
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
3 płaskie łyżki cukru
1,5 szkl. gęstej śmietany 18% lub creme fraiche
2 i 1/3 szkl. swieżych, dojrzałych jagód/borówek amerykańskich (280 g)
Składniki Na Bezę:
4 białka
2/3 szkl. cukru
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki Dodatkowe:
szczypta kakao dla oprószenia tarty (opcjonalnie)
Przygotowanie Czekoladowego Ciasta Kruchego:
Do miski przesiać mąkę.
Dodać kakao.
Wymieszać, aby składniki połączyły się.
Wsypać cukier.
Dodać pokrojone w kostkę masło.
Dodać żółtko.
Wymieszać wszystko, a następnie szybko i sprawnie wyrobić ciasto poprzez rozcieranie w palcach ciasta (jak na kruszonkę). Ciasto powinno być kruche, nie powinno tworzyć jednolitej kuli, lecz kruchą bryłę z widocznymi drobinkami masła.
Dodać wodę.
Wyrobić ciasto na zwartą kulę.
Spłaszczyć.
Włożyć do woreczka foliowego.
Schłodzić w lodówce przez 2 godz. lub włożyć do zamrażalnika na 30-40 min. pilnując, aby ciasto schłodziło się, lecz nie zamarzło.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik na 180*C.
Blat lekko obsypać mąką i schłodzone ciasto rozwałkować na śred. większą o 4-5 cm od formy.
Przygotować formę według jej potrzeb; ja swoją posmarowałam lekko masłem, ponieważ jej warstwa teflonowa nie jest najwyższej jakości).
Rozwałkowane ciasto dla ułatwienia przeniesienia go zawinąć na wałek i przenieść w ten sposób na formę, rozwijając ciasto z jednego końca do drugiego przyciskając ciasto do formy, aby te przylegało.
Nakłuć spód widelcem, boki pozostawić.
Włożyć do piekarnika.
Piec 15-20 min.
Wyciągnąć formę z ciastem.
Ostudzić.
Przygotowanie Budyniu Jagodowego:
Do rondla wlać mleko.
Dodać żółtka.
Wsypać obie mąki.
Wsypać cukier.
Dodać śmietanę.
Wszystko wymieszać, aby żółtka rozbiły się całkowicie i połączyły z resztą składników.
Całość doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu stałe mieszając (starać się nie dotykać mocno łyżką dna garnka, ponieważ może tam znajdować się przypalony budyń).
Gotować do zgęstnienia budyniu.
Dodać umyte jagody.
Gotować do momentu, kiedy lekko puszczą sok i nadadzą lekką barwę budyniowi (niektóre mogą się rozpaść).
Gorący budyń wylać natychmiast po zakończeniu gotowania na upieczony spód formy (on sam musi w dalszym ciągu znajdować się w formie).
Przygotowanie Bezy:
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Do miski wlać białka.
Ubić je na sztywną pianę.
Dodawać stopniowo cukier, stale ubijając.
Ubijać do momentu, kiedy piana stanie się lśniąca, gęsta i sztywna.
Przesiać mąkę na ubite białka.
Ubić/Zmiksować dla połączenia się składników.
Dodać ekstrakt z wanilii.
Ubić/Zmiksować dla połączenia się składników.
Białka wyłożyć na budyń.
Formę z ciastem, budyniem i białkami włożyć do piekarnika.
Piec 20-25 min. do momentu, kiedy białka staną się złociste.
Tartę wyjąć z piekarnika jakiś czas po upieczeniu, ponieważ może spokojnie przebywać w piekarniku, gdzie beza będzie się "suszyć".
Tartę całkowicie wystudzić. Można ją schłodzić.
Podawać w temp. pokojowej. Można oprószyć z wierzchu kakao, aby przełamać nieco słodycz bezy.
Ciasto należy skonsumować w ciągu 24 godz., ponieważ późniejszy czas jego przechowywania spowoduje przemoknięcie ciasta kruchego.
MA==