Kuchnia

ciasteczka, babeczki

Muffinki jagodowe z orzechami i cynamonem

Składniki:
6 łyżek miękkiego masła
2/3 szk . cukru
2 jajka
odrobina aromatu waniliowego ( u mnie miąższ z małej wanilii)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 szk. mąki pszennej typ 500
1/2 szk. mleka
2 szk. świezych lub mrożonych jagód

* szklanka 250ml

Posypka orzechowo - cynamonowa:
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu ( umnie cała łyżeczka)
1/2 szk. siekanych orzechów włoskich


Wykonanie:
W misce utrzeć masło z cukrem .
Wbić jajka i ponownie utrzeć.
Dodac wanilię , sodę , proszek do pieczenia ,sól, połowę mąki i mleka.
Wymieszać a następnie dodać resztę mąki i mleka.
Po połączeniu się składników dodać jagody i delikatnie wymieszać.
Do formy na muffinki powkładać papilotki i wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
Połączyć wszystkie składniki posypki ( u mnie miało to konsystencję pasty)
Nałożyć po czubatej łyżeczce na każej muffince.
Piec w 180 st około 25- 30min.
Po upieczeniu wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation