Kuchnia

pizza

Chlebki nadziewane gutap - UgotujmyTo.pl
Chlebki nadziewane gutap – składniki:

Ciasto:

1/2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
250 g mąki pszennej

Farsz:

2 piersi z kurczaka
300 g mrożonego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
kawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę lub startego na tarce (można użyć mozarelli)
sos sojowy, sól, pieprz, papryka
oliwa do smażenia

1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką i pieprzem oraz dolewamy 1-2 łyżki sosu sojowego. Najlepiej zostawić mięso w lodówce na 1-2 godziny. Smażymy kurczaka na małej ilości tłuszczu na złoty kolor i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak (mój nie zdążył się rozmrozić więc trzymałam go na patelni dłużej ale na bardzo małym ogniu) i dusimy kilka minut. Następnie odciskamy nadmiar płynów. Odstawiamy do ostygnięcia.

Chlebki gutap Chlebki gutap Chlebki gutap Chlebki gutap

2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy około 5 minut -mikserem- lub ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek.

Chlebki gutap Chlebki gutap Chlebki gutap

3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie kostka była za duża, lepiej pokroić na mniejszą. Łączymy brzegi i te złączenia podwijamy pod spód. Kładziemy na rozgrzaną patelnię – najlepiej grillową i smażymy około 5 minut z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation