Kuchnia

jadło

MUFFINKI KAKAOWO-SEROWE

Składniki:
• 120 g mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 15 g kakao
• 80 g cukru
• 100 g masła
• 2 jajka
• 100 ml mleka
• 200 g serka homogenizowanego naturalnego
• 1 łyżka mąki pszennej
• 50 g cukru
• 20 g wiórków kokosowych
• aromat waniliowy


Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. W misce masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jedno jajko. Zmiksować dokładnie. Wsypać przesianą mieszankę mączną, dolać mleko. Jeżeli masa jest bardzo gęsta – dodać więcej mleka, gdy jest rzadka – dosypać mąki.
W oddzielnym naczyniu połączyć serek homogenizowany, z cukrem, jajkiem, mąką i aromatem waniliowym. Zmiksować. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Formę na muffinki wypełniać masą kakaową do 2/3 wysokości, na wierzch kłaść po łyżce masy serowej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation