Kuchnia

Sweetly

składniki na 28 babeczek:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zmielonego cynamonu
230 g masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mleka
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać.

w misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. dodać wanilię i zmiksować. na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników.

przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.

piec w temperaturze 180ºc przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. wystudzić na kratce.

krem:

600 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić'). dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.

babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.

ponadto:

duże precelki (lidl)
oczy - białe groszki (w uk - "snowbolls" z asdy), źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
wiśnie kandyzowane na noski
udekorować babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation