Kuchnia

słodkości

ciasto migdałowe
składniki:
235 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
75 g blanszowanych migdałów
250 g cukru
3 jajka
80 ml oliwy
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżeczki esencji waniliowej
ewentualnie cząstki pomarańczy, miód i pestki granatu do dekoracji

wykonanie:

w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. migdały bardzo drobno zmiksować1 z 60 g cukru.w dużej misce ubijamy jajka mikserem na średnich obrotach. kiedy się spienią dodajemy pozostałe 190 g cukru i ubijamy na dużych obrotach 6-8 minut, aż powstanie gęsta jasnożółta masa. dodajemy oliwę, skórkę pomarańczy, wanilię i miksujemy na średnich obrotach. mieszamy z mąką i zmiksowanymi migdałami. ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. pieczemy w 180°c przez ok. 30 minut do suchego patyczka. studzimy w formie przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy obręcz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. podajemy udekorowane owocami i polane miodem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation