Kuchnia

Kolory na talerzu

leczo z cukinią i kiełbasą
składniki
2 cebule
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 zielone papryki
2 małe cukinie, po skrojeniu powinno jej być tyle co połowę całej papryki)
ok. 400g wędzonej kiełbasy
2 łyżki oliwy z oliwek
5–6 średnich dojrzałych pomidorów lub 400g pomidorów z puszki
ok. 2–3 szklanek wody
1 czerwona papryczka chilli
1½ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
natka pietruszki do dekoracji
przygotowanie
cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy, aż się zrumieni na oliwie z oliwek. następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w grubą kostkę paprykę, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki, dolewamy 2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu.
po 10 minutach dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, podsmażoną kiełbasę i posiekaną papryczkę chilli bez pestek.
dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. 15 minut. warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za suche i gęste możemy dolać jeszcze wody. osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo.
doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. jeśli leczo jest bardzo kwaśne (zależy to od pomidorów) dodajemy cukier. dusimy kolejne 5 minut i odstawiamy. podajemy posypane natką pietruszki z bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation