Kuchnia

Przepisy

Krem brokułowy

Składniki (na 4 porcje):

duży brokuł (około 500 g),
2 średniej wielkości marchewki,
1/4 dużego selera,
1/3 pora,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki masła,
2 l wody,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżeczka soli,
pół łyżeczki czarnego pieprzu.




Wykonanie:

Obieramy marchewkę oraz seler, myjemy, kroimy na kilka cząstek i wrzucamy do garnka, do którego następnie wlewamy 2 l wody. Warzywa gotujemy przez 15 minut.
Myjemy brokuł i dzielimy na różyczki. Dokładamy po 15 minutach do gotujących się warzyw i gotujemy razem z nimi jeszcze przez 10 minut.
Myjemy pora i kroimy drobniutko. Następnie podsmażamy go delikatnie na patelni, na maśle razem z 4 ząbkami startego na tarce czosnku. Powinno to trwać około 3 minuty.
Do miksera, blendera lub malaksera wlewamy ugotowane warzywa razem z wywarem, dokładamy do nich podsmażonego na patelni pora z czosnkiem. Całość miksujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Przelewamy zupę ponownie do garnka, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez krótką chwilę.
Krem brokułowy podajemy samodzielnie, z groszkiem ptysiowym lub z grzankami czosnkowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation