Kuchnia

Słodkości

Marchewkowe muffiny

Składniki:

miska 1:

4 średniej wielkości marchewki (starte na tarce o średnich oczkach)
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru brązowego (lub cała szklanka jeśli lubicie słodsze wypieki)
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
miska 2:

1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka (z górką) proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
wierzch:

3/4 szklanki cukru pudru (najlepiej z brązowego cukru)
kilka łyżeczek mleka
1 marchewka

Wykonanie:

Wymieszać razem składniki poszczególnych misek. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać razem tylko do połączenie składników. Ciastem wypełnić foremki do muffin wyłożone papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 20-23 minut w temperaturze 180oC. Przestudzić.

Cukier puder wymieszać z mlekiem, dodając je stopniowo, do uzyskania gęstego lukru. Polukrować babeczki. Marchewkę obrać, pokroić w cieniutkie paseczki np. obieraczką do warzyw. Zrobić w nich ruloniki i poukładać na babeczkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation