Kuchnia

ciasta

"Słodka Teściowa" SA

BISZKOPT CIEMNY
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE
5 białek
1/2 szklanki cukrU
10 dag wiórków kokosowych
1/2 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.

MASA
5 żółtek
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
25 dag masła
6 łyżek cukru pudru
1 l mleka
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć masło z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.

Uwaga:
Można dodać, krojoną w kostkę, galaretkę, owoce, czekoladę, bakalie.

WIERZCH CIASTA
1 duża paczka okrągłych biszkoptów
2-3 jasne galaretki
rodzynki
PRZEŁOŻENIE CIASTA

Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo-kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągłe biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – galaretka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation