Kuchnia

kuchnia

zupa truskawkowa z naleśnikami
Składniki:
truskawki 500g,
sok porzeczkowy 350ml,
3 goździki,
cukier 120g,
cynamon 1/2 łyżeczki,
skórka starta z 1 pomarańczy,
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki,
olejek waniliowy,
2-3 naleśniki,
serek śmietankowy 75g,
cukier 3 łyżeczki,
kilka listków mięty
Przygotowanie:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, skórkę z pomarańczy, goździki, całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy truskawki i gotujemy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy goździki i wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. Całość miksujemy za pomocą blendera. Serek mieszamy z cukrem i porwanymi na mniejsze części listkami mięty. Serkiem smarujemy naleśniki, zwijamy je w rulon i kroimy w plasterki, które nakłuwamy na wykałaczkę. Zupę podajemy na ciepło. Życzę smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation