Kuchnia

PIECZYWO

Razowy chlebek dyniowo - bananowy

Składniki
• 150 g pieczonej dyni
• 2 szklanki mąki*
• 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
• 1/2 szklanki cukru (użyłam nierafinowanego brązowego)
• 2 płaskie łyżeczki sody
• pół łyżeczki cynamonu
• 50 g masła roztopionego
• 1/4 szklanki oliwy extra vergine
• 1/3 szklanki płynnego miodu
• 2 czubate łyżki dżemu (np. z ananasa)
• 2 jajka
• 1 duży banan
• 3 łyżki pestek dyni
Przygotowanie
• Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Podłużną formę keksową 8,5 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon.
• Roztopić masło i wlać do drugiej dużej miski, dodać oliwę, miód, dżem, jajka i pokrojonego na plasterki banana. Rozgnieść banana i dynię widelcem a następnie wymieszać razem wszystkie składniki. Wlać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do czasu aż składniki się przemieszają.
• Masę wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać pestkami dyni i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut lub do czasu aż wetknięty patyczek będzie suchy, ciasto po upieczeniu i ostudzeniu będzie gęste i wilgotne). Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do ostudzenia na 15 minut. Następnie wyłożyć z formy i ostudzić na kratce.
Wskazówki
* po jednej szklance mąki razowej i białej (użyłam mąki orkiszowej chlebowej typ 700 i orkiszowej razowej typ 1850)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation