Kuchnia

Słodkości

Ciasteczka owsiane

Składniki

masło, 70 g
cukier, 140 g
jajka, 2 sztuki
banany, 2 średnie
sok z połowy cytryny
otręby owsiane, 300 g
płatki owsiane, 100 g
sezam, 60 g
słonecznik, 40 g
orzechy włoskie, 20 g
migdały, 20 g
czekolada gorzka, 100 g

Sposób przygotowania

Miękkie masło miksować, aż zrobi się jaśniejsze. Wsypać cukier i jeszcze chwilę mieszać. Wbić jajka, dodać rozgniecione banany i wlać sok. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Wsypać otręby, płatki owsiane, sezam i słonecznik. Orzechy, migdały i czekoladę drobno posiekać. Dodać do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszać.
Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki formować płaskie ciasteczka.
Piec przez 14-16 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Z podanych składników wyszło 36 sztuk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation