Kuchnia

Przepisy

Bukiet kolorowych sałat z marynowanym sandaczem


Składniki:

200 g mieszanki kolorowych sałat

6 łyżek oliwy z oliwek

sok z jednej dużej cytryny

1 czerwona cebula

1 łyżka kaparów

320 g filetu z sandacza pokrojonego w cienie plastry

40 g czerwonej papryki

50 g ogórka

50 g pomidora

4 łyżki grzanek z pszennego pieczywa

sól

pieprz biały świeżo mielony



Pokrojone filety z sandacza posól i posyp białym pieprzem, a następnie polej sokiem z cytryny i oliwą. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin. Na dwie godziny przed podaniem dodaj do marynaty cebulę pokrojoną w talarki i kapary.

Opłukaną sałatę porwij na drobniejsze kawałki i wymieszaj z sosem winegret przygotowanym z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Doprawioną sałatę wyłóż na płaski talerz. Wokół niej ułóż zamarynowane plastry sandacza razem z cebulą i kaparami. Całość posyp pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką, ogórkiem i pomidorem oraz chrupiącymi grzankami.

Przepis: Jerzy Pasikowski
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation