Kuchnia
Przepisy i nie tylko
Jak kontrolować porcje posiłków?
Mierz i waż
Jednym z najlepszych sposobów kontrolowania wielkości porcji, jest oczywiście jej zmierzenie. Nie chodzi o to, żebyś robiła to do końca życia, ale na przykład przez jeden tydzień. Tylko żeby przekonać się, jak wyglądają porcje, które mają odpowiednią wielkość dla Ciebie. Kiedy raz nauczysz się ile ryżu czy kaszy powinno znaleźć się na Twoim talerzu, w przyszłości nie będziesz miała problemów, żeby stwierdzić, czy porcja, którą masz na talerzu nie jest przypadkiem zbyt obfita.
Jedz powoli
Kolejnym krokiem, który pozwoli kontrolować Ci ilość zjadanych posiłków, będzie jedzenie posiłków powoli. Twój mózg potrzebuje 20 minut, aby zarejestrować fakt, że jest już najedzony. Jeśli będziesz jadła wolniej, informacja zdąży dotrzeć, kiedy będziesz w połowie posiłku. Dzięki temu nie będziesz potrzebowała dokładki i unikniesz nieprzyjemnego uczucia przejedzenia. Co więcej powolne gryzienie sprawi, że lepiej rozdrobnisz jedzenie, a Twój żołądek będzie miał znacznie mniej pracy do wykonania.
Nie jedz bezpośrednio z paczki
Jedzenie bezpośrednio z paczki z pewnością sprawi, że zanim zorientujesz się, że jesteś najedzona, zdążysz zauważyć dno paczki. Zamiast tego lepiej wydziel sobie porcje na talerzu czy w miseczce. Będziesz widziała dokładnie ile zjadłaś, i ta świadomość uchroni Cię przed sięgnięciem po kolejną porcję. Szczególnie jeśli będziesz musiała cofnąć się po nią do kuchni.
Skup się na jedzeniu
Jeśli przy jedzeniu oglądasz telewizję, możesz nawet nie zauważyć, że zdążyłaś zjeść już cały obiad. Jesz również szybciej, więc nadal możesz odczuwać głód. Takie czyności jak oglądanie telewizji, rozmawianie przez telefon czy sprawdzanie facebooka, odwracają Twoją uwagę od posiłku. Oczywiście, że nie zawsze możesz skupić się wyłącznie na jedzeniu, ale w miarę możliwości postaraj się jak najczęściej poświęcać czas wyłącznie na konsumowanie śniadania czy obiadu. Nie musisz wtedy być wielozadaniowa.
Używaj mniejszych talerzy
Na mniejszym talerzu zmieścisz mniejszą ilość jedzenia (i kalorii!) co jest dosyć logiczne. Jednak dla Twojego mózgu będzie wyglądało to jak normalna, pełna porcja. Dzięki temu w łatwy sposób oszczędzisz sporo kalorii na każdym posiłku.
Nakładaj mniejsze porcje
Może wydawać się to mało istotne, ale kiedy spróbujesz nałożyć sobie mniej, niż myślisz, że zjesz, zobaczysz jak łatwo jest oszukać samą siebie. Jeśli wyobrazisz sobie, że łyżka stołowa masła orzechowego to ok. 100 kcal, następnym razem z pewnością inaczej posmarujesz swoją kanapkę.
MA==