Kuchnia

⇒ POTRAWY DIETETYCZNE » ☕️ …✽

Fasolka szparagowa z sosem parmezanowym

Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli. ( Dla 2 osób do obiadu używam zazwyczaj ok 30. dag fasoli).

Kiedy już będzie gotowa - odcedzić, zachowując 100-150 ml wody, w której się gotowała.

Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
100 ml wody z fasoli
100 ml mleka
1 łyżka utartego drobno parmezanu
szczypta tartej gałki muszkatołowej
czarny świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.

W rondlu rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Dodać wodę wraz z mlekiem, wymieszać. Dodać 1 łyżkę tartego parmezanu oraz szczyptę gałki muszkatołowej, czarny pieprz i sól do smaku. Fasolkę dodać do sosu, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation