Kuchnia

bistro

Sałatka z cieciorką, brokułem i suszonym pomidorem

Składniki na 2-4 osoby

1 brokuł
1 szklanka ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy
1/2 cukinii
oliwa z oliwek lub masło klarowane (Gee) do smażenia
kiełki brokuła lub lucerny
1/2 szklanki kaszy gryczanej
8 suszonych pomidorów z zalewy
8-10 migdałów
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

Do dressingu:

1/3 szklanki oliwy z oliwek
szczypta przyprawy curry
2 cm kłącza utartego imbiru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
sól morska do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj ciecierzycę wcześniej namoczoną na noc lub użyj cieciorki konserwowej.

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko posolonej wodzie.

Cukinie pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie, a brokuł podziel na mniejsze części i ugotuj na parze z dodatkiem rozgniecionego ząbka czosnku oraz sosu sojowego. Ułóż w garnku do parowania pergamin, zrób w nim na środku małą dziurkę, wstaw koszyczki brokuła i skrop je delikatnie sosem sojowym. Dodaj ząbek czosnku. Gotuj przez kilka minut na parze, aż brokuły będą lekko miękkie, ale nierozgotowane, tak aby nie straciły koloru i chrupkiej tekstury.

Pomidory z zalewy przekrój na pół.

W trakcie gotowania brokuła przygotuj dressing. Dodaj wszystkie składniki sosu do miseczki i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą morską i posmakuj.

Wszystkie składniki sałatki dodaj do miski, skrop dressingiem i udekoruj kiełkami oraz natką pietruszki.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation