Kuchnia

zaprawy

MojeTworyPrzetwory: Buraczki tarte na zimę

Składniki:

5 kg buraków - już startych
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli


Przygotowanie:

buraki już bez liści ale z ogonkiem umyć i ułożyć ciasno w dużym garnku
zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny, sprawdzić widelcem czy szpikulcem lub długą wykałaczką czy są już miękkie
jak się ugotowały wykładam je do dużej miski, zalewam zimną wodą i w tej wodzie obieram - praktycznie skóra sama z nich elegancko schodzi, na sam koneic obcinam ogonek i pozostałości po liściach
przy takiej dużej przetworowej ilości ścieram je na tarce do jarzyn w maszynce elektrycznej, jak mam ich mniej na jarzynowej ręcznej tarce - do dużej miski
dodaję najpierw połowę składników - cukru, octu i soli, dokladnie mieszam i próbuję, napisałam, że połowę, bo buraczki buraczkom nie równe są w smaku - zależy od odmiany, od warunków pogodowych w jakich rosły, są nieraz cudnie słodkie, nieraz mdłe, bez wyrazu - dlatego ja osobiście daję po połowie, moja Mama na pewniaka daje tak jak podałam i zawsze są pyszne, ale ja jak robię sama w domu, smakuję i najczęściej kończy się na niecałych szklankach jednego i drugiego a soli to w sumie daję te 2 łyżki, ale probujcie, to Wam ma smakować
dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełniam słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, dociskając buraczki w słoiku
ranty słoików wycieram do czysta, mocno zakręcam i pateryzuję 20 miut od chwili zagotowania
wytudzone, wynoszę do piwnicy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation