Kuchnia
zaprawy
MojeTworyPrzetwory: Buraczki tarte na zimę
Składniki:
5 kg buraków - już startych
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
Przygotowanie:
buraki już bez liści ale z ogonkiem umyć i ułożyć ciasno w dużym garnku
zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny, sprawdzić widelcem czy szpikulcem lub długą wykałaczką czy są już miękkie
jak się ugotowały wykładam je do dużej miski, zalewam zimną wodą i w tej wodzie obieram - praktycznie skóra sama z nich elegancko schodzi, na sam koneic obcinam ogonek i pozostałości po liściach
przy takiej dużej przetworowej ilości ścieram je na tarce do jarzyn w maszynce elektrycznej, jak mam ich mniej na jarzynowej ręcznej tarce - do dużej miski
dodaję najpierw połowę składników - cukru, octu i soli, dokladnie mieszam i próbuję, napisałam, że połowę, bo buraczki buraczkom nie równe są w smaku - zależy od odmiany, od warunków pogodowych w jakich rosły, są nieraz cudnie słodkie, nieraz mdłe, bez wyrazu - dlatego ja osobiście daję po połowie, moja Mama na pewniaka daje tak jak podałam i zawsze są pyszne, ale ja jak robię sama w domu, smakuję i najczęściej kończy się na niecałych szklankach jednego i drugiego a soli to w sumie daję te 2 łyżki, ale probujcie, to Wam ma smakować
dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełniam słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, dociskając buraczki w słoiku
ranty słoików wycieram do czysta, mocno zakręcam i pateryzuję 20 miut od chwili zagotowania
wytudzone, wynoszę do piwnicy
MmE4MDYyMDY6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28+WjJhBA0QfG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDDwvPmsiDzhNdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDAxCBGJfF3h1N1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiK2E/PREdeXYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ceInxiQ3MOZCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE5lcXoMahQqaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEBVrX2AKFz4vEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8cNm5OHXBmBmVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0nfBZ8NF8oU2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFx9dERNyBjpLAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBSU7EUAoE2o6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk4IGtpSgxkZ3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBYWaEc/LR1PfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4FA08MBVybx43TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=