Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Tarta z białą czekoladą i musem malinowym |

Składniki na ciasto (na torownicę o średnicy ok. 22cm):
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
200g masła
1 jajo
tłuszcz do wysmarowania blachy

Składniki na masę z białej czekolady:
200ml śmietanki kremówki
200g białej czekolady
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. wrzątku

Składniki na mus malinowy:
250g malin
1 galaretka malinowa/truskawkowa rozpuszczona w 1/2 szkl. wrzątku
ewentualnie cukier do smaku (jednak biała czekolada jest na tyle słodka, że nie jest to konieczne)

Dodatkowo do ozdoby (ewentualnie):
owoce
bakalie
płatki czekoladowe

1. Mąkę przesiej, dodaje cukier, posiekaj z masłem i dodaj jajko. Ciasto zagnieć i schłódź w lodówce ok. 30min. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wyłóż do natłuszczonej formy. Na ciasto można wyłożyć coś ciężkiego, np. fasolę lub ryż. Piecz ok. 25min. w temp. 180st.

2. Śmietanę podgrzej, zdejmij z ognia, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się roztopi. Dodaj skórkę z cytryny. Na koniec wlej przestudzoną (o zbliżonej temp. do masy śmietanowo-czekoladowej) żelatynę. Dokładnie wymieszaj, wyłóż na schłodzone ciasto. Włóż do lodówki.

3. W tym czasie maliny podgrzej na małym ogniu, do momentu aż delikatnie puszczą sok. Wlej galaretkę, dokładnie wymieszaj. Kiedy mus zacznie tężeć, wylej go na tartę i posyp płatkami migdałów. Dobrze schłódź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation