Domowe Wypieki » Szarlotka z kremem waniliowym
Składniki
Ciasto kruche (forma 30cm x 35cm)
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 300 g masła
- 4 żółtka
- ziarenka z ½ laski wanilii
Krem waniliowy chantilly (crema chantilly):
- 500 g śmietanki kremówki 30%
- 500 g kremu budyniowego, przepis powyżej
- 15 g żelatyny w listkach
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka 3.2%
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej
- ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Biszkopt:
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 110 g drobnego cukru
- 50 ml oleju roślinnego
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciepłej wody
Prażone jabłka:
- 1½ kg winnych jabłek, startych na grubych oczkach
- cukier wg. uznania (można pominąć, jeżeli użyjemy słodszych jabłek)
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki konfitury pomarańczowej
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
- 1 łyżka żelatyny
Poncz:
- 70 g wody
- 30 g cukru
- 25 g jasnego rumu
Przepis
Ciasto kruche: przesianą mąkę, cukier, masło pokrojone w drobną kostkę, umieścić w misie malaksera, rozdrobnić, dodać ziarenka z wanilii i żółtka. Wysypać rozdrobnione składniki na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzoną jedną część ciasta rozwałkować na wielkość formy, po nakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
Krem budyniowy: żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z połowy wanilii, zdjąć z ognia, wlać stopniowo połowę mleka do żółtek, wymieszać, a następnie zahartowane żółtka przelać z powrotem do pozostałego mleka, postawić na ogień i mieszając doprowadzić do zgęstnienia, nie gotować. Nakryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch, wystudzić.
Krem waniliowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Kilka łyżek kremu budyniowego podgrzać w mikrofalówce, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać i połączyć z pozostałym, zimnym kremem. Krem budyniowy połączyć z ubitą śmietanką, delikatnie mieszając łopatką.
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier, krótko miksować za każdym razem. Do ubitych białek dodać żółtka, miksować do połączenia się składników. Ciepłą wodę wymieszać z olejem, dolać na samym końcu. Mąkę przesiać, wsypać częściami do masy jajecznej i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać całość za pomocą łopatki. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wyłożyć ciasto, piec w 180°C, przez 15-20 minut.
Poncz: wodę wymieszać z cukrem, dodać rum.
Prażone jabłka: w rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać starte jabłka, ewentualnie cukier, często mieszając rozprażyć jabłka. Dodać konfiturę, chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Zdjąć z ognia dodać żelatynę i galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Ciasto kruche, jak i biszkopt przyciąć odpowiedniej wielkości rantem, układać w nim kolejno warstwami ciasto kruche, prażone jabłka, krem chantilly, naponczowany biszkopt, krem chantilly, prażone jabłka, ciasto kruche. Warto, przed położeniem kolejnej warstwy odczekać chwilę, aby każda z nich lekko stężała. Ciasto obciążyć deseczką i wstawić na noc do lodówki.
MA==