Kuchnia

⇒ PAPRYKA DLA ZDROWIA » ☕️ …✽

Chili con carne - przepis
SKŁADNIKI
porcja na ok. 4 osoby
-
300 g chudego mięsa wołowego, zmielonego
pół średniej cebuli, posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
2 plasterki papryczki chili (jeśli ktoś lub bardzo pikantne może dać więcej)
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
1 puszka czerwonej fasoli Kidney
pół świeżej czerwonej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru brązowego
250 ml gorącej wody
2 łyżki oleju do smażenia
-
sos pietruszkowy:
200 ml jogurtu greckiego
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, dodajemy czosnek, posiekaną papryczkę chili, kumin i słodką paprykę. Smażymy 2-3 minuty by wydobyć aromat przypraw ale nie doprowadzić do spalenia. Następnie dodajemy mięso i smażymy aż się lekko zrumieni. Wlewamy pomidory wraz z zalewą, gorącą wodę, cukier brązowy i koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu ok 1 godz aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie dodajemy posiekaną paprykę oraz odsączoną i opłukaną fasolę. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta możemy podlać wodą. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz płatkami chili.
Całość dusimy jeszcze ok. 20 min.
Podajemy z ryżem, grillowaną tortillą i kleksem sosu pietruszkowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation