Kuchnia

mniam

Letnie klopsiki

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

Składniki na sos:
1 cebula, obrana i posiekana
2 ząbki czosnku, obrane
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka, obrana i posiekana
starta skórka z połowy cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól
1 łyżeczka cukru
3 szklanki passaty pomidorowej
pół szklanki mleka

Składniki na klopsiki:
450g mielonego mięsa z indyka
450g mielonego mięsa wieprzowego
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku, obrany i przepuszczony przez praskę
1 duże jajko, rozbełtane
pół szklanki świeżo startego sera percorino romano
pół szklanki posiekanych liści bazylii
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do przybrania:
1/4 szklanki prażonych orzechów piniowych
pół szklanki posiekanych liści bazylii
4-5 całych liści bazylii

1. Przygotowanie sosu: W malakserze połącz cebulę, czosnek, seler, marchewkę i skórkę z cytryny. Zmiksuj na gładko. Na średni ogień wstaw głęboką patelnię, dodaj oliwę i masło. Wyłóż zmiksowane warzywa i dopraw solą do smaku. Smaż około 10 minut do miękkości, ale nie dopuść do zbrązowienia.

2. Dodaj cukier, passatę i dwie szklanki wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Dodaj mleko i gotuj kolejne 15 minut już bez przykrywki. W międzyczasie zacznij przygotowywać klopsiki.

3. Przygotowanie klopsików: w dużej misce połącz mielonego indyka, wieprzowinę, bułkę tartą, czosnek i jajko. Dobrze wymieszaj. Dodaj pecorino, bazylię i dopraw pieprzem i solą do smaku. Znowu wymieszaj do połączenia.

4. Zwilż dłonie zimną wodą i formuj małe klopsiki (nabieraj masę łyżeczką), układając je na desce wyłożonej folia spożywczą. Powinno wyjść około 80 klopsików. Delikatnie wrzuć je do sosu i poruszaj patelnią tak, by wszystkie się zanurzyły w sosie, ale nie mieszaj. Częściowo przykryj i pozwól, by się mięso ugotowało - zajmie to około 20-25 minut.

5. Przed podaniem przełóż klopsiki z sosem do miski i posyp orzeszkami piniowymi i całymi liśćmi bazylii. Jeśli chcesz podawaj z ryżem, dodając więcej orzeszków i posiekanej bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation