Kuchnia

przepisy na ciasta i nie tylko

Wuzetka

Składniki na ciasto :
1 szk. mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
1 szk. cukru
4 jajka
3-4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Składniki na krem :
3 żółtka
1 szk. cukru pudru
50 dag mielonego sera białego
25 dag masła
łyżka żelatyny
łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
polewa czekoladowa

Wykonanie ciasta:
Masło dokładnie utrzeć dodając porcjami cukier puder.
Do gładkiej masy dodajemy kolejno żółtka, następnie kakao , mąkę , proszek do pieczenia i sodę.
Oddzielnie ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je w ciasto.
Tortownicę 26cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .
Wylać do niej ciasto i piec przez około 30-40 min w temp. 175 st C.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.

Wykonanie masy:
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.
Kolejno dodawać żółtka .
Następnie do gładkiej masy porcjami dodawać mielony ser cały czas ucierając.
Żelatynę zalać 1/2 szk. zimnej wody i wymieszać .
Kiedy napęcznieje rozpuścić na bardzo małym ogniu i jeszcze ciepłą zmiksować z masą serową.
Dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wymieszać.
Masą przełożyć ciasto .
Wierzch polać polewą czekoladową.
Schłodzić przez noc w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation