Kuchnia

Muffinki i babeczki

muffiny jajeczka

Porcja na 12 muffinek:

120 g masła,
110 g cukru,
1 laska wanilii,
2 duże jajka,
200 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki advocaatu (45 ml) lub innego alkoholu

Dodatkowo:

250 ml śmietany kremówki 36%,
1 łyżka cukru pudru,
3/4 szklanki lemon curdu

Lemon curd (źródło):

1 duże jajko,
1 żółtko,
80 g drobnego cukru do wypieków,
40 g masła,
skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Wlać advocaat i wymieszać.

Formę do mini - muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając je prawie do pełna (najłatwiej jedorazowym rękawem cukierniczym z odciętym rogiem).

Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Lemon curd: W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Praktycznie od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przecedzić przez sitko, dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku. Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1cm tylką. Wycisnąć na wierzch mini - babeczki formując okrąg. Na sam środek, również z rękawa cukierniczego, wycisnąć 1 - 1,5 łyżeczki lemon curdu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation