Kuchnia

zaprawy

Krajanka pomidorowa pasteryzowana na zimę : blog kulinarny i modowy


Pomidory należy pokroić w grube plastry lub cząstki i ciasno układać w słojach, aż wydzieli się sok. Lekko posolić, a na wierzch wlać po 1 łyżce oleju. Zapełnione słoiki pasteryzować przez 30 minut tak jak przecier.

Komentarz autorki książki:

Takie przygotowane pomidory mają po otwarciu zapach i smak świeżych. Są bardziej godne polecenia niż sok albo przecier z surowych pomidorów, ponieważ w tych ostatnich wskutek rozdrabniania i napowietrzenia na surowo sporo witaminy C ulega niszczeniu. Krajanka jest też mniej pracochłonna. Podaje się ją jako dodatek do mięsa lub innych potraw.

Według przepisu pomidorów nawet nie obierałam ze skóry. Dzięki temu takie przetwory powstają błyskawicznie i o niebo lepsze niż puszkowane pomidory ze sklepu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation