Kuchnia

zapiekanki i makarony

makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
składniki (na 2 porcje)
300 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g sera niebieski lazur
łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
250 g makaronu
sól
przygotowanie:

szpinak umyć, poodrywać łodyżki i posiekać w większe kawałki. na rozgrzanym maśle podsmażyć lekko zmiażdżony czosnek, a następnie dorzucić posiekany szpinak i lekko go posolić. całość przykryć przykrywką i dusić na małym ogniu przez ok. 7-10 min. do podduszonego szpinaku dodać pokruszony ser i śmietanę – całość jeszcze chwilę gotować, do rozpuszczenia się sera.. jeżeli komuś za mało soli, można jeszcze dosolić;)

makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. następnie makaron dorzucić do szpinaku i wszystko razem wymieszać. podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation