Kuchnia

POTRAWY

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem


Początek jesieni czuć już w powietrzu, owoce lata leżakują w zamrażalniku, ustępując miejsca śliwkom, jabłkom i gruszkom. Zapraszam więc, trochę już jesiennie, na kruche ciasto z węgierkami, zatopionymi w budyniu.

Źródło: kruche ciasto ze śliwkami i budyniem



Składniki na ciasto:

- 500 g mąki
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli



Dodatkowo:

- 2 łyżki kaszy manny
- cynamon do smaku
- około 700 g śliwek węgierek



Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Podzielić na 2 części ( 60% i 40% ). Większą część schłodzić w lodówce, mniejszą zamrozić.

Większą częścią wylepić blaszkę ( 20x32 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia, posypać kaszą manną. Układać wypestkowane, przepołowione śliwki, brzuszkami do dołu. Posypać cynamonem.



Składniki na warstwę budyniową:

- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka

W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia.

Gorącym budyniem zalać śliwki. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.

Piec w 180 st. C około 50 minut. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.



Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation