Kuchnia

Kuchenne Rewolucje

Sałatka makaronowa z kabanosem, oliwkami i kukurydzą

Składniki:
300g kolorowego makaronu świderki
150g kabanosa drobiowego
1 puszka kukurydzy
100g oliwek
3 ogórki kiszone/konserwowe
1/2 brokuła
3 łyżki jogurtu greckiego
10 listków świeżej bazylii
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz kolorowy
pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Brokuł podzielić na małe różyczki i obgotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nie powinien się rozpadać. 1/3 porcji brokułowej odłożyć do dekoracji, resztę należy użyć do sałatki.
Do dużej miski przełożyć przestudzony makaron, odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojonego na kawałki kabanosa, ogórki i oliwki. Listki bazylii posiekać na drobne i wrzucić do miski.
Przygotować sos: wymieszać jogurt z majonezem, wycisnąć czosnek, dodać sól, pieprz. Gotowym sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać.
Udekorować różyczkami brokułów, bazylia i pomidorkami koktajlowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation