Kuchnia

Danie główne

Łatwa paella z krewetkami i kurczakiem - przepis - Kuchenny Blat
Składniki:

150 g ryżu do paelli
2 duże podudzia z kurczaka, upieczone w piekarniku (lub 3 mniejsze)
150 g mrożonych krewetek tygrysich, ugotowanych i obranych
100 g drobnego, mrożonego groszku
2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 papryka romano, pokrojona w kostkę
1 duży pomidor malinowy, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
1 łyżeczka kurkumy
sok z 1/2 cytryny
duża szczypta szafranu
szczypta płatków chilli
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
350 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
zielona pietruszka, krewetki tygrysie (opcjonalnie) i ćwiartki cytryn do dekoracji
Przygotowanie:

Przygotowujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości, kości i skórę wyrzucamy, a mięso rozrywamy palcami na spore kawałki.
W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2 minuty, aż cebula zmięknie.
Dodajemy pomidora i paprykę, smażymy przez 2 minuty.
Wsypujemy ryż, dodajemy sok z cytryny, chilli, mieloną paprykę, wędzoną paprykę, kurkumę, szafran, całość zalewamy bulionem.
Gotujemy odkryte, na małym ogniu, przez 10-12 minut, aż ryż jest prawie gotowy, a cała woda wchłonięta. Staramy się nie mieszać.
Dodajemy kurczaka, groszek i krewetki, mieszamy, gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż wszystkie składniki będą gorące.
Serwujemy dekorowane zieloną pietruszką, krewetkami tygrysimi i ćwiartkami cytryn.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation