Kuchnia

sałatki

carpaccio. burak pieczony, bardzo cienko krojony z dodatkami. « coollinaria …
wbrew pozorom to bardzo łatwe danie, na dodatek bardzo apetycznie się prezentuje, jeszcze lepiej smakuje. mojego buraka najpierw upiekłem w brytfance przykrytej folią aluminiową. piekł się przez ok 45 min w soku z pomarańczy, z odrobiną rozmarynu i octu balsamicznego. aromat jaki uchodził z piecyka powodował skurcz żołądka i wzmagał pracę ślinianek.

carpaccio. burak pieczony, bardzo cienko krojony, chrupiący, z dodatkiem kiełków, parmezanu, sosu cytrynowego i orzeszków piniowych. pycha!

składniki na 2 osoby:

2 buraki (do pieczenia: sok z 1/2 pomarańczy, rozmaryn i 2 łyżki octu balsamicznego)
garść orzechów piniowych
kilka liści drobnej sałaty
kiełki soi lub inne preferowane
łyżka cienko skrojonego parmezanu

do carpaccio można użyć również gotowanego buraka, gotowanego samodzielnie albo kupionego gotowego w sklepie. ja wole przygotować buraki samemu jednak słyszałem, że te gotowe też są całkiem dobre. na cokolwiek się zdecydujemy, ugotowane, zimne buraki kroimy w plasterki. plasterki nie powinny być grubsze niż 2 mm, a im cieńsze tym smaczniejsze danie. ja używam do krojenia mandoliny, krojenie nożem przysparza sporo problemów a plasterki wychodzą nierówne. w czasie krojenia buraka orzeszki piniowe zarumienić bez tłuszczu na patelni.

na talerz wylewamy odrobinę sosu, następnie układamy kiełki a na nie kładziemy plasterki buraków. całość dekorujemy odrobiną sosu, kiełkami, orzeszkami i parmezanem. na koniec układamy kilka listków sałaty. doprawiamy do smaku.

sos:

łyżka soku z cytryny
ok 30 g masła
szalotka, bardzo drobno posiekana
100 ml wywaru z kury (kostka rosołowa też może być)
ocet winny(z białego wina)
25 ml śmietany

sos: szalotkę wrzucamy na odrobinę masła i smażymy na niewielkim ogniu ok 5 min. zalewamy octem winnym i odparowujemy płyn prawie w 100% (nie przypalić szalotki!). zalewamy wywarem i redukujemy płyn do ok 1/2 początkowej objętości, dodajemy sok z cytryny. płyn przelewamy przez sitko i wlewamy do czystego rondelka. płyn ponownie doprowadzamy do wrzenia, do gotującego się płynu wlewamy 25 ml śmietany i ubijamy trzepaczką (nie doprowadzić do wrzenia aby nie zważyć śmietany). na koniec dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło (ok 30 g), stale ubijając trzepaczką. doprawiamy sos białym pieprzem i solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation