Kuchnia

Sałatki przystawki,moje kulinaria

Chleb orkiszowo-razowy ze slonecznikiem
skladniki:
400 g maki orkiszowej razowej
400g maki orkiszowej typ 630
100 g ziaren slonecznika
kostka drozdzy
2 lyzki oliwy albo oleju
2 lyzeczki soli
2 lyzeczki miodu
okolo 600 ml.cieplej wody
Do miski wsypac oba rodzaje mak,dodac sol.
Z odrobiny maki,wody i drozdzy zrobic rozczyn i przelac do miski.
Nastepnie dodac wode,oliwe , miod i slonecznik(zostawic garstke ziaren do posypania chleba).
Wszystkie skladniki dobrze wymieszac recznie ,bac w mikserze .
Ciasto wychodzi dosc klejace.
Foremke posmarowac maslem i opsypac maka.
Przelozyc ciasto do foremki.Wierzch ciasta posmarowac mlekiem i opsypac reszta slonecznika
Pozostawic w cieplym miejscu az ciasto urosnie do krawedzi foremki.
Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku (190st.C)
przez 50-60 minut.Studzic na kratce.

Foremka w ktorej pieke jest wieksza od standardowej.
dlugosc 31 cm.,szerokosc 15,5 cm.,glebokosc 10 cm.
Zrodlo :http://magicznedodatkiizabeli.blogspot.de/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation