Kuchnia

Papu

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 16 rożków

2,5 szklanki mąki pszennej

12 g suchych drożdży

2 żółta ( białka zostawiamy do posmarowania wierzchu )

2 czubate łyżki cukru

16 g cukru waniliowego

¾ szklanki ciepłego mleka

szczypta soli

80 g masła, miękkiego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

4 średnie jabłka ( u mnie papierówki )

½ cynamonu

łyżka płynnego miodu

2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.

Po godzinie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy dosyć cienko. Wycinamy kwadraty o wym. 10 x 10 cm i nakładamy po łyżeczce nadzienia. Rogi zlepiamy tak, aby powstał trójkąt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem rożki smarujemy lekko ubitym białkiem z łyżką wody.

Wkładamy do piekarnika na 20 – 25 min, do złotego koloru w temp. 180 C. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation