Kuchnia

Ciasta i desery

Pełnoziarniste irlandzkie muffiny /12 muffinów/

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lubella) lub pszennej graham
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki masła
3 łyżki syropu z agawy
1 szklanka maślanki
1 duże jajko, roztrzepane
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki orzechów włoskich
spora szczypta cynamonu (jeśli lubimy)
masło lub olej w spreju

Piekarnik nagrzać do 190°C. Foremki na muffiny spryskać tłuszczem.
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól). Pocięte na kawałki masło wymieszać z mąką aż zacznie przypominać grubą bułkę tartą.
W oddzielnym naczyniu wymieszać maślankę, syrop i jajko. Wlać tą mieszankę do suchych składników i mieszać do połączenia. Wymieszać z rodzynkami i posiekanymi orzechami.
Ciasto nakładać łyżką do foremek. Piec 20 - 25 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Muffiny studzić na kratce. Podawać na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu. Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation