Kuchnia

torty tarty i torciki

Tort bezowo-jagodowy!
Skład:

5 białek

300 g cukru

500 g śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

ok. 500 g jagód (mogą być mrożone)/borówek amerykańskich/truskawek

szczypta soli

1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)

A oto jak to zobić:

1. Jeżeli używamy mrożonych owoców, to pamiętajmy o wyjęciu z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem ciasta.

2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż nasza masa będzie lśniła. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

3. Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 27 cm. Łącznie mamy 2 okręgi na oddzielnym papierze do pieczenia. Ubitą pianę z białek umieszczamy w rękawie i nanosimy w miejsce ograniczone okręgami. Tak powstaną nam dwa spody bezowe. Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni C i ostrożnie wstawiamy nasze 2 blachy ze spodami bezowymi. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie wyłączamy piekarnik i czekamy kolejne 30 minut aż ostygną.

4. Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy serek mascarpone. Dla smaku możemy dodać cukru wanilinowego. Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i kolejno nakładamy odsączone owoce, masę mascarpone i ponownie owoce. Przykrywamy drugim spodem. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na 2-3 godziny w lodówce. Koniecznie pamiętając o szczelnym przykryciu, ażeby inne zapachy z lodówki nie wdały się :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation