Kuchnia

ciasto

Pide kusbasi
http://smakialzacji.blogspot.com/2012/09/p-i-d-erodzaj-tureckiej-pizzy.html

Składniki: na 4 łódeczki

450 g mąki
150 ml letniej wody
20 g drożdży
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu ( dałam 3 łyżki )
nadzienie:
1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną kostkę (dałam całą )
2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
pęczek tymianku, grubo posiekany
pęczek dymki pokrojonej w kostkę ( użyłam cebuli + 3 ząbki czosnku )
250 g mięsa mielonej baraniny ( użyłam 400g )
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion czarnuszki (roztarłam w moździerzu )
1 łyżeczka kuminu
sól
świeżo zmielony pieprz ( dodałam chili oraz miętę )

Wykonanie:
ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody, dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego cebulę, czosnek, chili, kumin, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na 4 lub 8 mniejszych części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation