Kuchnia

mniamm

Składniki:

Pieczone kuleczki ziemniaczane:

200 g ugotowanych ziemniaków
150 g twarogu
100 g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa (do smażenia)
jajko (do posmarowania)

Mus z zielonego groszku:

puszka groszku konserwowego
½ pora
¼ szklanki bulionu warzywnego
łyżeczka oliwy
sól, pieprz

Sos pomidorowy:

puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, ulubione zioła
olej (niewielka ilość do smażenia)


Dodatkowo:

kilka plastrów boczku
oliwa z oliwek
pieprz, zioła



Przygotowanie:

Pieczone kuleczki ziemniaczane:
Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj twaróg. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szpinak i rozgnieciony czosnek. Przestudź i dodaj do ziemniaków. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Z masy uformuj niewielkie kulki i każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku aż kuleczki staną się złociste. Podawaj ciepłe.

Mus z zielonego groszku:
Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Kawałki boczku zgrilluj w piekarniku lub podsmaż na patelni.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek... ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na talerz wyłóż sos pomidorowy, a na nim upieczone kuleczki. Obok ułóż bekon na przemian warstwą musu z zielonego groszku. Całość udekoruj gęstym jogurtem lub śmietaną oraz odrobiną oliwy z oliwek, ziołami i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation