Kuchnia
mniamm
Składniki:
Pieczone kuleczki ziemniaczane:
200 g ugotowanych ziemniaków
150 g twarogu
100 g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa (do smażenia)
jajko (do posmarowania)
Mus z zielonego groszku:
puszka groszku konserwowego
½ pora
¼ szklanki bulionu warzywnego
łyżeczka oliwy
sól, pieprz
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, ulubione zioła
olej (niewielka ilość do smażenia)
Dodatkowo:
kilka plastrów boczku
oliwa z oliwek
pieprz, zioła
Przygotowanie:
Pieczone kuleczki ziemniaczane:
Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj twaróg. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szpinak i rozgnieciony czosnek. Przestudź i dodaj do ziemniaków. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Z masy uformuj niewielkie kulki i każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku aż kuleczki staną się złociste. Podawaj ciepłe.
Mus z zielonego groszku:
Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Kawałki boczku zgrilluj w piekarniku lub podsmaż na patelni.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek... ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż sos pomidorowy, a na nim upieczone kuleczki. Obok ułóż bekon na przemian warstwą musu z zielonego groszku. Całość udekoruj gęstym jogurtem lub śmietaną oraz odrobiną oliwy z oliwek, ziołami i pieprzem.
MA==