DIY - zrób to sam

wielka wyżerka

Fasolka szparagowa z karmelizowaną cebulą i migdałami - przepis

Składniki:
1 kg zielonej fasoli szparagowej
2 cebule pokrojone w cieniutkie piórka
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni
1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
4 łyżki białego wina (można zastąpić bulionem)
cukier
sól
pieprz

Sposób wykonania:
obcinamy końcówki fasolki, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i ¾ łyżeczki cukru, gotujemy al. dente a następnie odcedzamy przepłukując zimną wodą, odstawiamy,
na dużej patelni podgrzewamy oliwę i roztapiamy masło, dodajemy cebulę, mieszamy delikatnie, następnie doprawiamy szczyptą soli i cukru, od czasu do czasu mieszamy aż cebula uzyska złoto-brązowy kolor i stanie się słodka. Wlewamy wino lub bulion i dalej karmelizujemy około 20 min. Pod koniec dodajemy tymianek,
do skarmelizowanej cebuli wkładamy fasolkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie mieszamy,
wykładamy na talerz i posypujemy uprażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation