Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

bułki do burgerów

Składniki :

500g mąki,
3 łyżki oleju,
1 jajko,
250 ml mleka,
30g świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
sól,
50ml ciepłej wody,
sezam,
mleko do posmarowania bułeczek.

Przygotowanie :

Do miski wrzuć drożdże, wsyp cukier oraz 50ml ciepłego mleka. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do spienienia się drożdży. Na stolnicę wysp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej zaczyn oraz resztę mleka, rozbełtane jajko, wodę i olej. Dodaj sól i wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na równe części i uformuj bułeczki. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation