Kuchnia

wega i fit

Pełnoziarniste naleśniki z cukinią i szynką

SKŁADNIKI:
Naleśniki:

1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 duże jajko
ok. 1 zimnej szklanka wody
1 szklanka mleka
oliwa/olej
szczypta cukru
szczypta soli

Farsz:

15 dag szynki wiejskiej
pół cukinii
3-4 łyżki tartego żółtego sera
2-3 łyżki mascarpone
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypiorek do dekoracji


Mąkę przesypać do miski, wbić jajko, zalać mlekiem, doprawić cukrem i solą i zmiksować dolewając wody, aby uzyskać gęste ciasto (moje na początku było bardzo gęste i ciężko się je rozprowadzało po patelni, więc musiałam dodać więcej wody). Pod koniec do ciasta dodać łyżkę oliwy lub oleju i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz (nadmiar zebrać ręcznikiem papierowym, którym później przecierać patelnie przed każdym następnym naleśnikiem. Dzięki temu naleśniki nie będą 'pływać' w tłuszczu, a patelnia będzie zawsze wystarczająco natłuszczona). Na rozgrzany tłuszcz wylewać ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni, i smażyć z obu stron.
W międzyczasie przygotować farsz: szynkę pokroić w paseczki i przesmażyć na oliwie. Następnie dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki, wymieszać i razem przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać mascarpone (można ewentualnie dodać łyżkę wody, aby ser łatwiej wymieszać. Doprawić przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Podgrzać, aż sos zgęstnieje. Gotowy ciepły sos posypać żółtym serem i wymieszać.
Sos nakładać na naleśniki i zawijać. Wierzch posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation