Flash Loaf » Słodkie Słone
Składniki:
400 g mąki pszennej (używam tortowej albo typ 650)
300 g wody
125 g mąki pełnoziarnistej lub razowej (ja używam mąki żytniej typ 720)
2 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
175 g surowych ziemniaków (obranych i startych na tarce na papkę)
2 łyżki octu słodowego (używam balsamicznego)
40 g drożdży świeżych (lub 20 g suchych)
ewentualnie trochę oleju, kiedy chcemy wyrabiać ciasto ręcznie
Przygotowanie Ręczne:
1)Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy ocet, ziemniaki oraz sól.
2)Mąki mieszamy, dodajemy masło i łączymy składniki przy pomocy widelca lub dłoni.
3)Suche składniki dodajemy do składników mokrych i wyrabiamy do połączenia się składników. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre dodajemy mąki (uważamy, aby nie przesadzić w 2 stronę, ciasto powinno być sprężyste). Wyrobione ciasto odstawiamy na 10 minut, przykryte ściereczką.
4)Po upływie 10 minut dłonie delikatnie smarujemy olejem i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy na kolejne 10 minut i znowu wyrabiamy. Gotowe ciasto przełożyć do miski, obsypać mąką z każdej strony (by nie przywierało) i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
5)Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne, wypełnione wrzątkiem. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość (1,5 – 2 razy większe). Formujemy bochenek, umieszczamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce i szybko nacinamy np. wzdłuż. Chleb pieczemy 50 minut.
Przygotowanie w Thermomix:
1)W naczyniu robota umieszczamy mąkę żytnią, mąkę pszenną oraz masło, miksujemy na obrotach nr 5 przez 40 sekund i przekładamy do miski.
2)Do naczynia robota wkładamy drożdże, wodę, dodajemy ocet, ziemniaki oraz sól – miksujemy wszystko na obrotach nr 7 przez minutę.
3)Następnie dodajemy wcześniej zmieszane mąki z masłem i wyrabiamy na pozycji interwał przez 4 minuty-jeśli ciasto jest wyraźnie wilgotne i klejące dosypujemy po trochu mąki (ja zwykle dosypuje około szklanki). Zostawiamy w Thermomixie na 1o minut, ponownie wyrabiamy na pozycji interwał przez 2 minuty. Odstawiamy na 10 minut i znowu wyrabiamy. Gotowe ciasto przełożyć do miski, obsypać mąką z każdej strony (by nie przywierało) i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
4)Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne, wypełnione wrzątkiem. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość (1,5 – 2 razy większe). Formujemy bochenek, umieszczamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce i szybko nacinamy np. wzdłuż. Chleb pieczemy 50 minut.
źródło: KLIK
Smacznego!
Read more:
http://slodkieslone.pl/flash-loaf/#ixzz2eEt4cvmw
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