Kuchnia

przepisy

Flash Loaf » Słodkie Słone


Składniki:

400 g mąki pszennej (używam tortowej albo typ 650)
300 g wody
125 g mąki pełnoziarnistej lub razowej (ja używam mąki żytniej typ 720)
2 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
175 g surowych ziemniaków (obranych i startych na tarce na papkę)
2 łyżki octu słodowego (używam balsamicznego)
40 g drożdży świeżych (lub 20 g suchych)
ewentualnie trochę oleju, kiedy chcemy wyrabiać ciasto ręcznie

Przygotowanie Ręczne:

1)Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy ocet, ziemniaki oraz sól.

2)Mąki mieszamy, dodajemy masło i łączymy składniki przy pomocy widelca lub dłoni.

3)Suche składniki dodajemy do składników mokrych i wyrabiamy do połączenia się składników. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre dodajemy mąki (uważamy, aby nie przesadzić w 2 stronę, ciasto powinno być sprężyste). Wyrobione ciasto odstawiamy na 10 minut, przykryte ściereczką.

4)Po upływie 10 minut dłonie delikatnie smarujemy olejem i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy na kolejne 10 minut i znowu wyrabiamy. Gotowe ciasto przełożyć do miski, obsypać mąką z każdej strony (by nie przywierało) i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

5)Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne, wypełnione wrzątkiem. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość (1,5 – 2 razy większe). Formujemy bochenek, umieszczamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce i szybko nacinamy np. wzdłuż. Chleb pieczemy 50 minut.

Przygotowanie w Thermomix:

1)W naczyniu robota umieszczamy mąkę żytnią, mąkę pszenną oraz masło, miksujemy na obrotach nr 5 przez 40 sekund i przekładamy do miski.

2)Do naczynia robota wkładamy drożdże, wodę, dodajemy ocet, ziemniaki oraz sól – miksujemy wszystko na obrotach nr 7 przez minutę.

3)Następnie dodajemy wcześniej zmieszane mąki z masłem i wyrabiamy na pozycji interwał przez 4 minuty-jeśli ciasto jest wyraźnie wilgotne i klejące dosypujemy po trochu mąki (ja zwykle dosypuje około szklanki). Zostawiamy w Thermomixie na 1o minut, ponownie wyrabiamy na pozycji interwał przez 2 minuty. Odstawiamy na 10 minut i znowu wyrabiamy. Gotowe ciasto przełożyć do miski, obsypać mąką z każdej strony (by nie przywierało) i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

4)Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne, wypełnione wrzątkiem. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość (1,5 – 2 razy większe). Formujemy bochenek, umieszczamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce i szybko nacinamy np. wzdłuż. Chleb pieczemy 50 minut.

źródło: KLIK

Smacznego!



Read more: http://slodkieslone.pl/flash-loaf/#ixzz2eEt4cvmw
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation