Święta i uroczystości

Wielkanoc

Sałatka jajeczna

Składniki:

8 jajek
1 słoiczek (o pojemności 250 ml) marynowanych grzybów- najlepiej prawdziwków
20 dag drobiowej szynki
2 małe cebule
4 łyżki majonezu
2 łyżki sosu wiosennego z koperkiem Winiary
3 łyżki drobno siekanego koperku
3 łyżki drobno siekanego szczypiorku
pieprz
opcjonalnie sól



Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, ocedzamy, hartujemy zimną wodą i obieramy ze skorupek.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Umieszczamy na sitku i sparzamy wrzącą wodą, odstawiamy do odsączenia.

Szynkę i jajka również siekamy w drobno kostkę.

Grzyby odcedzamy z zalewy, przepłukujemy zimną wodą, kroimy w kostkę.

Do miski wrzucamy pokrojoną cebulę, grzyby, szynkę oraz 3/4 jajek, a także po 2 łyżki koperku i szczypiorku.

Dodajemy majonez oraz sos z koperkiem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz opcjonalnie solą.

Sałatkę przekładamy do przezroczystej miseczki. Posypujemy pozostałymi jajkami oraz koperkiem i szczypiorkiem.

Podajemy schłodzoną.

Czas przygotowania: około 25 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation