Kuchnia

słodkości

czekoladowe whoopies z nadzieniem żurawinowym

składniki (12 sztuk):
ciasto:
100 gr masła
150 gr czekolady mlecznej
3 średniej wielkości jajka
125 gr cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 gr mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu migdałowego

nadzienie:
2 płatki białej żelatyny
150 gr świeżej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
2 łyżki nektaru z cranberry (żurawiny amerykańskiej)
80 gr cukru
200 ml bitej śmietany
2 opakowania cukru waniliowego

dodatkowo:
kakao do posypania
przygotowanie:
1. masło przekładamy do garnka i podgrzewając dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. całość topimy podgrzewając na wolnym ogniu. zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masę czekoladową i mieszamy. mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz budyniem. następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. odstawiamy na 5 minut.
3. na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy małe ciasteczka, zachowując odpowiedni odstęp ( posłużyć mogą nam do tego formy do kostek lodu o przekroju 5 cm). blachę wkładamy do wcześniej rozgrzanego do temperatury 175 c (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 155 °c) piekarnika i pieczemy 18 – 20 minut. następnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
4. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, aż zmięknie. owoce wkładamy do garnka i zalewamy nektarem żurawinowym, dodajemy cukier i podgrzewamy stale mieszając. gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty, aż żurawiny staną się miękkie. dodajemy żelatynę, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia, aż masa zacznie tężeć.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, posypując cukrem waniliowym. mieszamy z masą żurawinową i jeszcze raz pozostawiamy do wystygnięcia.
6. połowę ciasteczek pokrywamy żurawinową śmietaną i przykrywamy drugą połową. całość posypujemy kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation