Kuchnia

Kuchnia

Zupa z bobem

ok 1 kg bobu

2 średnie marchewki

1 średnia pietruszka

6 średnich ziemniaków

3 czubate łyżki koperku

2 duże ząbki czosnku

ok 6 łyżek oleju/ oliwy

garść liści bazylii (opcja- bez nich też będzie OK)

3 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

sól do smaku

ewentualnie pieprz

Wykonanie

Bób gotuję w osolonej wodzie do miękkości- trzeba sprawdzać- czas gotowania zależny jest od 'wieku' warzyw, przelewam zimną wodą, obieram, płuczę.

Na 2- 3 łyżkach oliwy podsmażam obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewki i pietruszkę przez kilka minut, aż zapachnie, a warzywa puszczą soki, dolewam wodę- niepełne 2 litry, zagotowuję, wrzucam obrane, pokrojone ziemniaki i płaską łyżkę soli, kładę pokrywkę, gotuję ok 25 min, w trakcie dorzucam liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

W tym czasie biorę się za bób :) Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy, wrzucam koperek, smażę przez 2- 3 minuty, wrzucam bób, podgrzewam przez kilka minut, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam i wyłączam gaz. Taki bób z dodatkiem kilku szczypt soli- częściowo rozgnieciony- serwowałam również z makaronem- tylko warto rozluźnić nieco konsystencję- bulionem, dokładką oliwy, opcjonalnie wodą, również bardzo polecam :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation