Kuchnia

Kuchenne rewolucje - Desery

ciasto prince polo

Składniki biszkopt :

4 jajka
120g cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masa budyniowa :

1L mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko

Składniki beza :

5 białek
1 szklanka cukru
100g orzechów laskowych
2 łyżki kokosu
3 wafelki prince polo

Składniki polewa :

100g masła
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao


Przygotowanie biszkopt :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy budyniowej :

Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.

Przygotowanie bezy :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania partiami wsyp cukier. Do ubitej piany wsyp pokrojone orzechy, kokos i pokruszone wafelki. Masę przelej do blaszki i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 min w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie polewy :

Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą. Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj.

Przygotowanie ciasta prince polo :

Na kakaowy biszkopt wlej masę budyniową i połóż ostudzoną bezę z wafelkami. Polej polewą. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny .

Moja blaszka 30 cm x 24cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation