Kuchnia
Przepisy
Gozleme – turecki chlebek | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 4 duże chlebki)
na ciasto:
450 g (3 szklanki) mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
125 ml (1/2 szklanki) letniej wody
1/2 łyżeczki soli
160 ml (2/3 szklanki) letniego mleka
1 łyżeczka oliwy do posmarowania miski
na nadzienie:
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
100 g świeżych liści szpinaku, grubo posiekanych
2 łyżki drobno posiekanej mięty
100 g sera ricotta
200 g fety, pokruszonej lub pokrojonej w kostkę
Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać letnią wodą. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do posmarowanej oliwą miski. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie:
na sporej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodać posiekany drobno czosnek, paprykę w proszku oraz pieprz cayenne i smażyć wszystko przez minutę, od czasu do czasu mieszając. Dodać szpinak i smażyć dalej, aż listki stracą jędrność. Wtedy farsz przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę i wymieszać. Ostudzić.
W oddzielnej misce połączyć ricottę i fetę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20x34 cm, mniej więcej grubości 3 mm. Na połowie każdego prostokąta rozłożyć nadzienie szpinakowe, zachowując centymetrową odległość od brzegu ciasta, posypać serami. Następnie przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi.
Dużą patelnie mocno rozgrzać, posmarować niewielką ilością oliwy, kłaść po jednym placku i smazyć po około 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.
Usmażone gozleme przełożyć na talerz, odczekać kilka minut i przekroić. Od razu podawać.
Z sosem czosnkowym lub sokiem z cytryny.
NGE4NThlZmM6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289ZBQrBx0MfG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8RGCEhHyRNdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDCYKB3FxF3tfN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiASk8Lj8delgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ZHNVJUCnMNWit7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHxdyX0xFahcUaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBnNgTnQaPT8vEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8KUGVfCWBMB2VUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0sIgBFOwI8U2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxQDByp9Wy5LAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllyXicGEho/E2I6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQpjIlZqEBtkb3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVjZEY/BwUCfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F3gwMRVYd1M3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=