Kuchnia

Kulinaria

zupa grzybowa 10 porcji (150- 200 kcal każda)

składniki:

2 litry wody
10 suszonych grzybów
2 marchewki
pietruszka
1/4 pora
1/4 selera
2 cebule
kostka rosołowa do smaku
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
sól,
szczypta proszku do pieczenia
pieprz,
przygotowanie:
zagotuj namoczone wcześniej grzyby. dodaj 2 litry wody, włoszczyznę i cebule. gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż grzyby zmiękną (około 30 minut), dodając do gotowania odrobinę soli. dolej trochę octu oraz kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. wyjmij grzyby z wywaru, drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. z jajek, mąki i masła zrob kluski kładzione o konsystencji kwaśnej śmietany, dodaj grzyby, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku.
z wywaru wyjmij warzywa. na gotującą się bardzo wolno zupę wykładaj łyżką małe kluseczki (bardzo rosną podczas gotowania).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation