Kuchnia

Żarełko

składniki:
1 kg – 1,5 kg pieczarek
4 cebule
3 czerstwe bułki
mleko do namoczenia
4 jajka
olej
sól, pieprz
kilka wiórków masła
natka pietruszki

pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. odparowujemy na suchej patelni, po czym smażymy na oleju. cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. pieczarki i cebulę przekładamy do miski. bułki moczymy w mleku i odciskamy, mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtka i miksujemy. ubijamy pianę z białek. następnie dodajemy ubitą pianę z białek oraz natkę pietruszki do masy. masę wkładamy do dwóch keksówek wysmarowanych i posypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem. napełniamy blaszki do połowy. na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºc stopni około 1 godziny. pasztet można podawać na gorąco np. z ryżem, jednak najsmaczniejszy jest na zimno ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation