Kuchnia

kulinaria fitness

Placki z kaszy gryczanej

Składniki (ok. 12-15 placków):
2 szklanki ugotowanej (w nieosolonej wodzie) kaszy gryczanej
3 łyżki drobno startego sera typu oscypek
2 łyżki otrąb żytnich
3-4 łyżki mąki
1 duże jajko
odrobina pieprzu
olej rzepakowy

Dodatki:
jogurt naturalny
wędzony łosoś
koperek

Przygotowanie:
Ostudzoną kaszę gryczaną wymieszać w misce z serem, jajkiem, mąką i otrębami.
Doprawić odrobiną pieprzu.
Z masy ulepić kulki wielkości śliwki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym wykładać po kilka kulek spłaszczając je tak, aby nadać im kształt placka. Smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Przed podaniem placki udekorować łyżeczką jogurtu naturalnego, plasterkiem łososia i koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation