Kuchnia

Perfekcyjna w kuchni

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Składniki:


Spód:
•320 g kakaowych herbatników
•2 czubate łyżki nutelli
•130 g rozpuszczonego masła
•2 łyżeczki kakao

Masa:
•200 g gorzkiej czekolady
•2 łyżki mleka
•200 ml śmietany kremówki
•1 łyżka masła
•5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
•szczypta soli
•Forma to tart 22-24 cm


Herbatniki zmielić, dodać nutelle, kakao, rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć dno i boki formy do tart. Odstawić w chłodne miejsce na 15-30 minut.
Do miski wsypać połamaną czekoladą, sól, wlać kremówkę, mleko i masło. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą ( miska nie może dotykać wody!). Mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarować dżem i wylać lekko przestudzoną masę czekoladową. Odstawić w chłodne miejsce. Dowolnie udekorować.

* Zamiast dżemu z czarnej porzeczki możemy dodać inny nasz ulubiony, albo dżem zastąpić masą toffi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation