Sport i fitness

Zdrowo

Czerwona sałatka + sodziaki
____________________________

Wreszcie zaczął się sezon owocowy. Są już truskawki, czereśnie, arbuzy, powoli pojawiają się melony, morele, nektarynki. Można szaleć z owocowymi sałatkami. Do nich tylko racuszki, naleśniki, leniwe i letni obiad, podwieczorek gotowy.

Dziś połączyłam czerwoną sałatkę z sodziakami, czyli placuszkami z sodą.


Składniki sałatki:

0,5 kg truskawek
0,5 kg arbuza
sok z cytryny
ew. cukier puder do smaku
listki melisy


Wykonanie:

Truskawki pokroić na plasterki. Z arbuza wykroić kulki i położyć na truskawkach. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać lekko cukrem pudrem.


Czerwona sałatka + sodziaki
___________________________

Składniki sodziaków:

2 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
2 jajka
2-3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka sody
sól


Wykonanie:

Składniki połączyć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć placuszki. Podawać z gęstym jogurtem, sałatką owocową.

Dodaję czerwoną do akcji "Lekkie sałatki","Truskawki 2012", a sodziaki do "Racuchów wszelkiej maści".


niedziela, 17 czerwca 2012

Rodzinka w Kuchni str. 58
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation